Skötselråd

Alla mina silversmycken är tillverkade av äkta, nickelfritt 925 sterling silver och är stämplade med 925. Vilket innebär att 92,5 % är rent silver och resterande är andra metaller, vanligtvis koppar. Man blandar koppar med rent silver för att metallen ska bli hårdare. Utan koppar är silver så mjukt att det lätt böjs eller går av.

Silver "oxiderar" på grund av svavel som finns i luften och i vår hud. Oxidationen påskyndas av olika faktorer så här kommer några skötseltips:

När du inte använder ditt smycke, förvara det i Baika-förpackningen så utsätts det inte för fukt eller luft som kan påskynda oxidering.

Hög luftfuktighet gör också att silvret oxiderar fortare. Förvara därför aldrig dina smycken i badrummet.

Smycken kan vara känsliga mot tex bodylotion, parfym och hårspray och svett.

Undvik saltvatten och klorvatten.

Rengör dina smycken regelbundet.

Ett miljövänligt sätt att rengöra dina silversmycken på är att lägga en bit aluminiumfolie i botten på en kastrull. Strö över lite bikarbonat och häll kokande vatten över. Vänta och se hur missfärgningarna försvinner, skölj med ljummet vatten och torka med en mjuk trasa.

Det finns även impregnerade silverputsdukar som effektivt tar bort missfärgningar på silvret.

Undvik putsmedel med slipmedel som kan repa silvret. Det gör att smuts tränger in i reporna vilket i sin tur gör att det oxiderar fortare.

Hur silvret används, förvaras och hur du putsar det har stor betydelse. Ta hand om ditt silver så kommer det att hålla i flera generationer.

Viktigast av allt - använd ditt smycke ofta.

Repor, missfärgningar och till och med en trasig silverring går finfint att reparera.