Om Made in Fjällen

I mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat inom turistnäringen i Härjedalen med skidåkning och hotellverksamhet sedan 1993. Jag växte upp i en aktiv familj i Stockholm, där fritiden spenderades i löparspåret, på golfbanan, i stallet och skidåkning vid stugan i Bruksvallarna. Så valet att direkt efter gymnasiet lämna storstaden och börja jobba som skidlärare var inte särskilt svårt. Jag blev redan efter första vintersäsongen helt fast i livsstilen här uppe. Med möjligheten att få och bo och leva med närheten till fjället, lugnet, vänligheten och alla olika årstider som vi har här till fjälls är för mig ovärderlig, och gör mig lycklig inifrån och ut. 

Efter skidlärarexamen, 8 säsonger i Sverige och 3 säsonger i Nya Zeeland som skidlärare så hamnade jag inom fjällhotellbranschen där jag fick möjligheten att utvecklas i ett starkt arbetslag till att så småningom bli hotellchef där jag fortsatt min bana. I dag bor jag i Vemdalen med min sambo. Lediga dagar spenderas till fjälls - oavsett årstid. Det är där jag hämtar all min inspiration till min tillverkning och fyller på med energi i både kropp och knopp. Som du förstår så tycker jag om att röra på mig, men efter ett antal knäskador med efterföljande korsbandsoperationer så blev jag tvungen att avstå löpning och alpinskidåkning på den nivå jag var van vid, men hittade i stället till cyklingen, både landsväg och mountainbike. Jag cyklar så ofta jag bara kan faktiskt! 

Hösten är min mig favoritårstid, om jag måste välja. Färgerna, luften, jakten, svampen och bären. Under vinterhalvåret ser ni mig i längdspåren nöta km efter km på min skejtskidor. Ja, som ni förstår är livet till fjälls det bästa jag vet, tillsammans med mina två barn och min sambo förstås!

Silvertillverkningen då? Jag har hela livet varit kreativ och tyckt om att tillverka smycken och annat hantverk i olika material, sålt mina alster på marknader och till vänner. För ett antal år sedan gick jag min första kurs i silversmide, och kände direkt att här är det jag har sökt efter, jag hade hittat mitt "kall”!  Jag verkligen älskar att arbeta i silver, att få designa och tillverka smycken som jag själv vill bära, i ett material som är  fantastiskt att arbeta med. Jag tycker om att det är något som består, som du lätt kan bära med dig, eller ge bort till någon som du betyder lite extra för dig. Dessutom går ingenting till spillo. Allt spillmaterial återvinns till 100%.

Sommaren 2021 tog allt fart ordentligt, när jag fick hjälp av @caroline_fredin, vår duktiga Vemdalen-ambassadör, att marknadsföra min ring VEMDALEN. Efterfrågan och försäljningen blev en succé och jag bestämde mig då för att starta mitt företag. Alla smycken tillverkar jag för hand i sterlingsliver (925), vilket gör att alla smycken är lika olika. Det gillar jag. 

Jag brinner för livet till fjälls. Jag sätter stort värde på personliga möten, och vänder mig till dig som vill ha ett smycke med inspiration från vår vackra fjällvärld, som ger dig en känsla av tillhörighet och identitet samtidigt som de symboliserar livsstilen till fjälls. Genom alla år i mina möten med gäster så har jag upplevt den stora viljan och sökandet efter att köpa med sig minnen med stark koppling till fjällen. 

I dag har jag min verkstad hemma på gården, och säljer mina alster via min Gårdsbutik och i webshopen där man väljer om man vill få sin beställning skickad hem till sin brevlåda, eller så kan man välja att hämta upp sin beställning på plats.
Under sommaren 2022 påbörjade jag min dröm - byggnationen av ett timmerhus som nu blivit en ny verkstad med tillhörande gårdsbutik ute på vår gård mitt i Vemdalen. Timmerhuset är omsorgsfullt timrat för hand av träd från Härjedalen och tätat med lin. Äkta vara inifrån och ut. 

Tillverkningen sker i liten skala och i begränsat antal, för att behålla det personliga och roliga i själva skapandet. Det gör också att varje smycke blir helt unikt. Sådana saker är viktiga för mig.

Mina smycken skall du vilja bära för att påminna dig själv om vem du är, och var du trivs bäst att vara - till fjälls förstås!

Varmt välkommen till Made in Fjällen silver & hantverk

Sarah Thorén